Sos de roșii la borcan, pentru iarnă – Conservă de roșii pentru paste și alte bunătăți – Merită făcută, mai ales dacă aveți roșii din grădină…
Ingrediente necesare:
- 4 kg roșii (bine coapte, cărnoase)
- 12 căței usturoi
- 4 linguri ulei de măsline
- 4 cepe mari
- 24 frunze proaspete de busuioc
- Sare, piper (după gust)
- Zahăr (doar în cazul în care sosul este prea acru)
Mod de preparare:
- Punem pe foc o cratiță mare cu apă și aducem la fierbere. Pregătim separat un bol mare cu apă cât se poate de rece.
- Crestăm pielița roșiilor în cruce și opărim roșiile, în mai multe tranșe, în apa clocotită. Le lăsăm 30 -50 secunde după care le transferăm (folosind o spumieră) în baia de apă rece. Le scurgem de apă și îndepărtăm pielița de pe ele.
- Tocăm roșiile cubulețe, ceapa o tocăm mărunt și zdrobim usturoiul.
- Încingem uleiul într-o cratiță încăpătoare după care adăugăm ceapa, usturoiul și un praf de sare. Călim pe foc mediu până se înmoaie după care adăugăm cuburile de roșii și amestecăm.
- Gătim pe foc mic și sub capac, timp de 30 de minute. În timp ce fierbe, verificăm sosul să nu scadă prea mult. La nevoie, completăm cu câte un pic de apă fierbinte.
- După gust, putem pasa sosul sau îl putem lăsa cu bucățele de roșii. Adăugăm busuiocul tocat, sare și piper. Gustăm sosul și dacă este prea acru, adăugăm și un pic de zahăr.
- Punem borcanele spălate și sterilizate pe o tavă metalică și transferăm sosul fierbinte în ele. Le închidem cu capace sterilizate și le punem pe tava cuptorului.
- Dăm tava cu borcane la cuptorul preîncălzit la 150 de grade. Le lăsăm 15 minute, după care oprim cuptorul și lăsăm borcanele să se răcească lent și complet, în cuptor.
Savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post