Rețete Culinare
duminică, mai 18, 2025
Rețete Culinare
No Result
View All Result

Lipii moi și aerate în loc de pâine – Pur și simplu delicioase

Lipii moi și aerate în loc de pâine – Pur și simplu delicioase

Fantasticele lipii moi şi aerate! Aceste lipii sunt poroase, moi, umflate și goale în interior. Le puteți unge cu unt, cât sunt fierbinți, sau le puteți umple cu ce aveți chef. Lipiile pe bază de chefir sunt numai bune servite cu ceai sau pot înlocui pâinea. Încercați neapărat!

INGREDIENTE:

– 1 kg de făină;
– 400 ml de chefir, lapte bătut sau iaurt;
– 400 ml de apă;
– 40 gr de drojdie proaspătă;
– 1 linguriță de sare;
– 1 linguriță de zahăr;
– ulei.

MOD DE PREPARARE:

1. Amestecați drojdia cu 1 linguriță de zahăr, 1 pahar de apă caldă (38°С) și câteva linguri de făină (din cantitatea totală). Lăsați amestecul pentru 10 minute, astfel drojdia se va activa și, totodată, veți verifica dacă este proaspătă. Trebuie să facă spumă deasupra.

2. Adăugați, în vasul cu maia, sare, apoi turnați încă 1 pahar cu apă și chefirul la temperatura camerei. Amestecați foarte bine.

3. Încorporați treptat făina (o cerneți direct în vas) și începeți să frământați un aluat lipicios (manual sau cu ajutorul robotului de bucătărie). Ungeți mâinile cu ulei și continuați să frământați (nici într-un caz nu mai adăugați făină).

4. Ungeți aluatul și vasul cu ulei, acoperiți cu un prosop și lăsați aluatul la loc cald, pentru 40-60 de minute, până va crește de 2 ori.

5. Aluatul rămâne lipicios, deci folosiți ulei, atunci când veți forma lipiile. Lucrați puțin aluatul, apoi îl împărțiți în bucăți, a câte 210 gr fiecare (noi am obținut 9 bucăți), și le rotunjiți.

6. Luați câte o bilă de aluat, o pudrați cu puțină făină și întindeți, cu sucitorul, lipii de diametrul tigăii și cu grosimea mai puțin de 1 cm.

7. Înfierbântați foarte bine tigaia, adăugați lipia, așteptați aproximativ 1 minut și o întoarceți pe cealaltă parte. Dacă o veți usca prea tare, ea nu se va umfla atât de bine, când o veți întoarce. La fel se va întâmpla și dacă tigaia nu va fi suficient de fierbinte. Prăjiți lipiile pe tigaia uscată, la foc mare și întorcându-le periodic.

8. Scoateți lipiile fierbiniți pe grilă și le puteți unge cu unt. Fiecare lipie se prăjește în aproximativ 5-7 minute, totul depinde de cât de groasă este tigaia și cât de mare este focul, deci orientați-vă după propria tigaie.

9. Dacă nu le ungeți cu unt, lipiile reci se păstrează ca pâinea, să nu se usuce.

Rețeta este absolut minunată și veți fi încântați de rezultat. Serviți lipiile cu orice doriți dumneavoastră. Vă asigurăm că le veți găti des și toată familia va fi mulțumită.

Poftă bună!

RECOMANDĂRI / SUGESTII

Roșii la borcan, pentru iarnă – Roșii întregi în bulion
Noutăți

Roșii la borcan, pentru iarnă – Roșii întregi în bulion

Zacuscă de vinete – Zacuscă de vinete cu morcovi, gustoasă și cremoasă
Noutăți

Zacuscă de vinete – Zacuscă de vinete cu morcovi, gustoasă și cremoasă

Conopidă murată – Rețetă pentru iarnă – Conopidă cu sfeclă roșie, la borcan
Noutăți

Conopidă murată – Rețetă pentru iarnă – Conopidă cu sfeclă roșie, la borcan

Castraveți la borcan, pentru iarnă – Castraveți în oțet, fără conservanți
Noutăți

Castraveți la borcan, pentru iarnă – Castraveți în oțet, fără conservanți

Brânză în saramură, pentru iarnă – Secrete și trucuri
Noutăți

Brânză în saramură, pentru iarnă – Secrete și trucuri

Sos de roșii la borcan, pentru iarnă – Conservă de roșii pentru paste și alte bunătăți – Merită făcută, mai ales dacă aveți roșii din grădină…
Noutăți

Sos de roșii la borcan, pentru iarnă – Conservă de roșii pentru paste și alte bunătăți – Merită făcută, mai ales dacă aveți roșii din grădină…

Next Post
Fină și cremoasă, cu gust adevărat de casă – Înghețată de casă din doar 5 ingrediente

Fină și cremoasă, cu gust adevărat de casă - Înghețată de casă din doar 5 ingrediente

Discussion about this post

SUGESTII /RECOMANDĂRI

Aveți nevoie de 1 ou, 300g varză și 150g carne tocată – Chifteluțe fragede și suculente, la cuptor, în vas yena
Noutăți

Aveți nevoie de 1 ou, 300g varză și 150g carne tocată – Chifteluțe fragede și suculente, la cuptor, în vas yena

Prăjitură Semilună cu nucă – Se prepară rapid și ușor, din 4 ouă, 200g zahăr pudră, 200g unt, 200g făină, 100g nucă și…
Noutăți

Prăjitură Semilună cu nucă – Se prepară rapid și ușor, din 4 ouă, 200g zahăr pudră, 200g unt, 200g făină, 100g nucă și…

Prăjitură cu blat de nucă și cremă de vanilie – Prăjitură rapidă, aromată și delicioasă
Noutăți

Prăjitură cu blat de nucă și cremă de vanilie – Prăjitură rapidă, aromată și delicioasă

Conopidă murată – Rețetă pentru iarnă – Conopidă cu sfeclă roșie, la borcan
Noutăți

Conopidă murată – Rețetă pentru iarnă – Conopidă cu sfeclă roșie, la borcan

Rețetă incredibil de gustoasă – Cozonac pufos, ca la bunica acasă
Noutăți

Rețetă incredibil de gustoasă – Cozonac pufos, ca la bunica acasă

Tort rapid și delicios, fără coacere – Tort de casă cu banane, cremă de vanilie și frișcă
Noutăți

Tort rapid și delicios, fără coacere – Tort de casă cu banane, cremă de vanilie și frișcă

  • Termeni legali
  • Politică privind fișierele de tip cookie
  • Politică de confidențialitate

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate

No Result
View All Result
  • Blog
  • Elementor Recipe
  • Home Recipe
  • My Bookmarks
  • Politică de confidențialitate
  • Politică privind fișierele de tip cookie
  • Termeni legali

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate