Ingrediente necesare pentru 6 borcane de 700 ml:
- 2 căpățâni conopidă ( aproximativ 1-1,5 kg bucata)
- 3-4 bucăți sfeclă roșie
- 10 tije țelină
- 12 căței usturoi (sau după gust)
- 4 fire hrean
- 1 legătură mare flori uscate de mărar
- 6 linguri oțet 9% (90 ml, 1 lingură / borcan)
Ingrediente necesare pentru saramură:
- 4 L apă
- 120 g sare grunjoasă neiodată
- 1 lingură piper boabe
- 1 lingură semințe de muștar
Mod de preparare:
- Desfacem conopida buchețele, îndepărtând orice defect, părți vătămate și cu pete maronii.
- Punem conopida într-o sită și spălăm bine sub jet de apă rece. Lăsăm la scurs.
- Spălăm bine și sfecla, eliminând orice urmă de pământ cu un burete aspru. O decojim, o feliem și tăiem după plac.
- Rupem tijele de mărar și păstrăm vârfurile cu semințe (părțile superioare). Curățăm și usturoiul, spălăm, curățăm și tăiem fâșii hreanul.
- Pentru saramură, punem apa și sarea pe foc. Adăugăm și boabele de piper și semințele de muștar.
- Fierbem saramura timp de 5 minute și ne asigurăm că sarea se dizolvă complet.
- Stingem focul sub saramură și o lăsăm să se răcorească timp de 10 minute.
- Umplem borcanele spălate și sterilizate cu straturi alternative de sfeclă și conopidă, printre care punem și frunze de țelină, mărar uscat, bețe de rădăcină de hrean și căței de usturoi.
- Deasupra punem mărar uscat și câte 2 bețe de hrean, ca să ținem conopida sub lichid.
- Punem borcanele pe o tavă metalică și le umplem cu saramura pregătită. Acoperim borcanele cu câte o farfurie mică și lăsăm deoparte peste noapte.
- A doua zi, adăugăm în fiecare borcan câte 1 lingură de oțet și le închidem etanș cu capace sterilizate. Depozităm borcanele într-un loc răcoros și întunecos.
Notă: murarea durează aproximativ 6 săptămâni sau mai mult, dacă vremea este rece.
Savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post