Ingrediente necesare:
- 600 g vinete (cântărite coapte și decojite)
- 400 g morcovi
- 350 g ardei (cântăriți copți și decojiți)
- 200 g ceapă
- 1-2 căței usturoi
- 2 foi dafin
- 40 ml ulei
- 250 g bulion gros (sau 400 ml bulion subțire)
- 1 linguriță chimen măcinat
- Sare și piper (după gust)
Mod de preparare:
- Coacem vinetele și ardeii fie pe plită, fie la grătar sau pe disc. Ceea ce este important este să vină în contact direct cu o suprafață încinsă.
- Le coacem de jur împrejur, până coaja se carbonizează pe alocuri și miezul este moale. Scoatem vinetele într-o strecurătoare, acoperim cu capac și lăsăm să se răcească ușor. Imediat ce le putem atinge cu degetele, le decojim. Le scurgem bine de zeamă și le tocăm mărunt.
- Scoatem și ardeii într-un vas, acoperim cu capac, lăsăm să se răcească ușor după care îi curățăm de pieliță, și îndepărtăm semințele și cotoarele.
- Spălăm morcovii, îi curățăm și îi dăm pe răzătoare. Tocăm cât mai mărunt ceapa.
- Încingem uleiul într-o cratiță mare, adăugăm ceapa, usturoiul pisat și morcovii, un praf de sare și amestecăm de câte ori. Reducem focul și gătim legumele sub capac timp de 15 minute, până se înmoaie bine.
- Adăugăm ardeii copți mărunțiți, vinetele tocate, dafinul și bulionul. Amestecăm și fierbem zacusca pe foc mic timp de 15-20 de minute.
- Amestecăm frecvent ca să nu se ardă. Dacă zacusca este prea densă, putem adăuga un pic de apă fierbinte.
- La final, gustăm și potrivim zacusca de sare și piper și o transferăm fierbinte în borcane spălate și sterilizate, puse pe o tavă metalică.
- Închidem borcanele etanș cu capace sterilizate și le dăm cu tot cu tavă la cuptorul setat la 150 de grade. Le sterilizăm timp de 20 de minute după care oprim cuptorul și lăsăm borcanele să se răcească lent și complet, în cuptor.
- O altă metodă: învelim bine borcanele închise cu pături groase și le lăsăm să se răcească complet.
Savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post