Cauți să afli adevăratele retete romanesti? Poate ar trebui să te așezi la masă în trapeza unei mănăstiri. Acolo vei descoperi care sunt calitățile inconfundabile ale unei retete romanesti!
Un astfel de popas am făcut și noi deunăzi la Mănăstirea Dervent, nu departe de viile ce se oglindesc în apa Dunării, la Ostrov, și de insula zisă și Păcuiul lui Soare, unde cândva, după legendă, a fost înălțată bogata catedrală a Mitropoliei Vicinei (cea mai nordică mitropolie a Bizanțului din vechime).
De la părintele Casian, am aflat cum se prepară ciorba de pește, „ca la Mănăstirea Dervent”.
La o oală de 50 de litri se pun 2 kg de cartofi cuburi, o jumătate de kilogram de morcovi dați pe răzătoare, 2-3 țeline, puțin hrean.
Se curăță legumele și se pun în oală. Se lasă să fiarbă.
După ce a fiert, se potrivește de sare, se mai adaugă apă (dacă e nevoie) și se pune și peștele la fiert (câteva kilograme de pește din mai multe soiuri: crap, caras, fitofag, mreană). Se adaugă borș, ardei iute tocat, codițe de leuștean și de țelină.
După ce se oprește focul se mai adaugă ouă bătute cu telul.
Poftă bună!
Încearcă și… Ciorbă de pește – Rețetă boierească
Ingrediente ciorba de peste:
– 500-700 gr somn;
– 1-1.5 kg crap;
– 300-500 caras;
– 300-500 platica;
– 1.5 kg cartofi taiati in 4;
– 2 cepe intregi;
– 2 cepe medii taiate cubulete;
– 6-8 fire de ceapa verde (daca este :));
– 2-3 ardei kapia, sau ardei gras;
– 1/2 lingurita piper;
– 150 gr morcov;
– 150 gr patrunjel radacina;
– 1-2 fire tulpina telina cu frunze frunze;
– 4 legaturi de leustean proaspat;
– 2 legaturi patrunjel verde;
– aprox. 1 kg de rosii;
– 100 ml otet de mere;
– 3 linguri de sare (25-30 gr), sau dupa gust;
– 8 litri de apa;
– 30 ml ulei;
– optional, dar recomandat, se poate adauga un ardei iute uscat sau la otet.
Cu cat mai multe specii de peste, cu atat ciorba iese mai buna.
Odata adaugat otetul la ciorba, nu se mai amesteca in ea, sa nu se rupa pestele. Ciorba de peste se poate servi cu smantana in care s-a tocat marunt si amestecat marar proaspat. Traditional ciorba de peste se serveste in felul urmator: mai intai pestele cu cartofii, cu mamaliga si usturoi, iar apoi zeama de peste acrita cu otet.
Sa aveti pofta!
Discussion about this post