Rețete Culinare
miercuri, iunie 11, 2025
Rețete Culinare
No Result
View All Result

Rețetă călugărească – Ciorbă de pește cum fac călugării, la Mănăstirea Dervent

Rețetă călugărească – Ciorbă de pește cum fac călugării, la Mănăstirea Dervent

Cauți să afli adevăratele retete romanesti? Poate ar trebui să te așezi la masă în trapeza unei mănăstiri. Acolo vei descoperi care sunt calitățile inconfundabile ale unei retete romanesti!

Un astfel de popas am făcut și noi deunăzi la Mănăstirea Dervent, nu departe de viile ce se oglindesc în apa Dunării, la Ostrov, și de insula zisă și Păcuiul lui Soare, unde cândva, după legendă, a fost înălțată bogata catedrală a Mitropoliei Vicinei (cea mai nordică mitropolie a Bizanțului din vechime).

De la părintele Casian, am aflat cum se prepară ciorba de pește, „ca la Mănăstirea Dervent”.

La o oală de 50 de litri se pun 2 kg de cartofi cuburi, o jumătate de kilogram de morcovi dați pe răzătoare, 2-3 țeline, puțin hrean.

Se curăță legumele și se pun în oală. Se lasă să fiarbă.

După ce a fiert, se potrivește de sare, se mai adaugă apă (dacă e nevoie) și se pune și peștele la fiert (câteva kilograme de pește din mai multe soiuri: crap, caras, fitofag, mreană). Se adaugă borș, ardei iute tocat, codițe de leuștean și de țelină.

După ce se oprește focul se mai adaugă ouă bătute cu telul.

Poftă bună!

Încearcă și… Ciorbă de pește – Rețetă boierească

Ingrediente ciorba de peste:

– 500-700 gr somn;
– 1-1.5 kg crap;
– 300-500 caras;
– 300-500 platica;
– 1.5 kg cartofi taiati in 4;
– 2 cepe intregi;
– 2 cepe medii taiate cubulete;
– 6-8 fire de ceapa verde (daca este :));
– 2-3 ardei kapia, sau ardei gras;
– 1/2 lingurita piper;
– 150 gr morcov;
– 150 gr patrunjel radacina;
– 1-2 fire tulpina telina cu frunze frunze;
– 4 legaturi de leustean proaspat;
– 2 legaturi patrunjel verde;
– aprox. 1 kg de rosii;
– 100 ml otet de mere;
– 3 linguri de sare (25-30 gr), sau dupa gust;
– 8 litri de apa;
– 30 ml ulei;
– optional, dar recomandat, se poate adauga un ardei iute uscat sau la otet.

Cu cat mai multe specii de peste, cu atat ciorba iese mai buna.

Odata adaugat otetul la ciorba, nu se mai amesteca in ea, sa nu se rupa pestele. Ciorba de peste se poate servi cu smantana in care s-a tocat marunt si amestecat marar proaspat. Traditional ciorba de peste se serveste in felul urmator: mai intai pestele cu cartofii, cu mamaliga si usturoi, iar apoi zeama de peste acrita cu otet.

Sa aveti pofta!

RECOMANDĂRI / SUGESTII

Roșii la borcan, pentru iarnă – Roșii întregi în bulion
Noutăți

Roșii la borcan, pentru iarnă – Roșii întregi în bulion

Zacuscă de vinete – Zacuscă de vinete cu morcovi, gustoasă și cremoasă
Noutăți

Zacuscă de vinete – Zacuscă de vinete cu morcovi, gustoasă și cremoasă

Conopidă murată – Rețetă pentru iarnă – Conopidă cu sfeclă roșie, la borcan
Noutăți

Conopidă murată – Rețetă pentru iarnă – Conopidă cu sfeclă roșie, la borcan

Castraveți la borcan, pentru iarnă – Castraveți în oțet, fără conservanți
Noutăți

Castraveți la borcan, pentru iarnă – Castraveți în oțet, fără conservanți

Brânză în saramură, pentru iarnă – Secrete și trucuri
Noutăți

Brânză în saramură, pentru iarnă – Secrete și trucuri

Sos de roșii la borcan, pentru iarnă – Conservă de roșii pentru paste și alte bunătăți – Merită făcută, mai ales dacă aveți roșii din grădină…
Noutăți

Sos de roșii la borcan, pentru iarnă – Conservă de roșii pentru paste și alte bunătăți – Merită făcută, mai ales dacă aveți roșii din grădină…

Next Post
Rețetă fără conservanți, fără aspirină – Fasole verde pentru iarnă – Fasole păstăi la borcan – O bunătate, rezistă chiar și 2 ani…

Rețetă fără conservanți, fără aspirină - Fasole verde pentru iarnă - Fasole păstăi la borcan - O bunătate, rezistă chiar și 2 ani...

Discussion about this post

SUGESTII /RECOMANDĂRI

Gogoșari în sos de muștar – Gogoșari la borcan pentru iarnă – Rețetă de nota 10, merită probată dacă n-ați mai încercat până acum
Noutăți

Gogoșari în sos de muștar – Gogoșari la borcan pentru iarnă – Rețetă de nota 10, merită probată dacă n-ați mai încercat până acum

Prăjitură de casă „Karpatka” – Prăjitură foarte fină și foarte aromată, cu cremă de vanilie
Noutăți

Prăjitură de casă „Karpatka” – Prăjitură foarte fină și foarte aromată, cu cremă de vanilie

Cel mai gustos Ketchup de casă – Sos dulce-acrișor pentru iarnă
Noutăți

Cel mai gustos Ketchup de casă – Sos dulce-acrișor pentru iarnă

Fursecuri de casă fragede și delicioase – Fursecuri în straturi, delicate și sfărâmicioase, bune de te lingi pe degete
Noutăți

Fursecuri de casă fragede și delicioase – Fursecuri în straturi, delicate și sfărâmicioase, bune de te lingi pe degete

Cheesecake cu caramel – Se prepară din 500g mascarpone, 3 ouă, 60g unt și…
Noutăți

Cheesecake cu caramel – Se prepară din 500g mascarpone, 3 ouă, 60g unt și…

Bulion din ardei la borcan, pentru iarnă – Bulion natural din ardei gras rosu, kapia sau gogoșari bine copți – Rețetă fără conservanți
Noutăți

Bulion din ardei la borcan, pentru iarnă – Bulion natural din ardei gras rosu, kapia sau gogoșari bine copți – Rețetă fără conservanți

  • Termeni legali
  • Politică privind fișierele de tip cookie
  • Politică de confidențialitate

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate

No Result
View All Result
  • Blog
  • Elementor Recipe
  • Home Recipe
  • My Bookmarks
  • Politică de confidențialitate
  • Politică privind fișierele de tip cookie
  • Termeni legali

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate