Pufos și foarte fin, se potrivește pentru pateuri, tarte, chifle etc. – Aluat dospit universal
Ingrediente necesare:
- 420 g făină
- 1 ou mediu
- 160 ml lapte
- 80 g zahăr
- 12 g drojdie proaspătă sau 4 g drojdie uscată
- Jumătate linguriță sare
- 1 linguriță zahăr vanilat
- 60 g unt
Mod de preparare:
Dizolvăm drojdia și zahărul în laptele cald.
Notă: dacă nu sunteți siguri de calitatea drojdiei, acoperiți vasul și lăsați deoparte timp de 10-15 minute, la loc cald. în acest timp, dacă drojdia este bună, va forma spumă.
Adăugăm zahărul vanilat, sarea, oul, untul topit (nu fierbinte!) și amestecăm bine. treptat încorporăm și făina cernită și frământăm timp de 8-10 minute. Trebuie să obținem un aluat moale și nelipicios.
Notă: cantitatea de făină poate varia. Începeți cu doar 350 grame, după care orientați-vă după consistența aluatului.
Rotunjim aluatul și îl transferăm într-un vas uns cu ulei. Ungem și aluatul cu ulei și acoperim vasul cu folie alimentară. Punem la loc cald și lăsăm aluatul la dospit timp de 60-90 minute, până își mărește volumul de 2-3 ori.
Ulterior, degazăm aluatul, în transferăm pe suprafața de lucru și îl împărțim în bile.
Întindem, umplem cu umplutura aleasă și lipim marginile.
Punem pateurile/ chiflele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Le lăsăm la dospit pentru încă 30 de minute. Ulterior, le ungem cu ou și le coacem timp de 15 minute aproximativ, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
Savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post