Ketchup făcut acasă – Rețetă foarte simplă și gustoasă, fără conservanți – Nici nu se compară cu cel din comerț…
Ingrediente necesare:
- 10 kg roșii (bine coapte, cărnoase)
- 4 kg ardei kapia roșu
- 1 kg ceapă
- 100 ml oțet
- 1 legătură frunze de țelină
- Usturoi (după gust)
- 1 lingură busuioc uscat, oregano și cimbru
- 2-3 frunze de dafin
- 2-3 linguri sare (sau după gust)
- 150 g zahăr
- 1 bucată de 5-6 cm rădăcină de ghimbir
- 1-2 ardei iuți (sau după gust)
- 1-3 linguri piper măcinat (sau după gust)
- 1 linguriță ienibahar
- 1 linguriță coriandru
Mod de preparare:
- Spălăm roșiile, tăiem cotoarele și partea verde din interior și le trecem prin mașina de suc.
- Punem sucul la fiert.
- Coacem ardeii, îi curățăm de piele și îi trecem prin robot sau mașina de tocat, împreună cu ceapa curățată.
- Turnăm amestecul de ardei și ceapă peste sucul pus la fiert și amestecăm. Adăugăm și dafinul, ardeii iuți rupți în două. Îndepărtăm spuma care se formează și fierbem până sosul ajunge la consistența dorită. Amestecăm din când în când.
- Adăugăm condimentele, usturoiul, ghimbirul ras, zahărul, sarea. Amestecăm și mai lăsăm sosul să fiarbă 10 minute.
- Adăugăm și oțet, piper și mai lăsăm să dea în câteva clocote. După 5 minute gustăm și potrivim gustul dacă este nevoie.
- Transferăm sosul fierbinte în borcane puse pe o tavă metalică. Le închidem ermetic, le punem cu capacele în jos și le acoperim cu o pătură. Le lăsăm să se răcească lent și complet, după care depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post