Rețetă rapidă și gustoasă de salată-aperitiv – Ardei gras pentru iarnă
Ingrediente necesare:
- 2,5 kg ardei gras, curățat
- 3-4 căței de usturoi
- 1-2 ardei iuți
- 1 lingură zahăr sau după gust
- 1 lingură sare
- 1 lingură boabe măcinate de coriandru sau 1 lingură de coriandru măcinat
- 5 boabe de piper negru și/ sau ienibahar / borcan
- 40 g pastă de tomate + 180 ml apă + 30 ml oțet 6% + jumătate linguriță sare
- 1 lingură și jumătate ulei / borcan
Mod de preparare:
Tăiem ardeiul gras în sferturi, le lungime, după care în pai subțire. Transferăm într-un vas, adăugăm și sarea, zahărul, usturoiul pisat, coriandrul, rondelele de ardei iute și amestecăm bine.
Acoperim vasul cu capac și lăsăm amestecul deoparte pentru 1-2 ore, cât să se marineze și legumele să devină mai moale.
Umplem borcanele (curate) cu ardei, cât mai compact: în timpul sterilizării, ardeiul se va lasă. Adăugăm și boabele de piper și uleiul după care repartizăm și zeama lăsată.
Amestecăm pasta de tomate cu apă, sare și oțet și turnăm în fiecare borcan câte 60-70 ml, până sub umeri. Acoperim borcanele cu capace și le punem într-o cratiță cu prosop la bază. Adăugăm apă în cratiță, cât să ajungă până sub umerii borcanelor. După ce apa dă în clocot, sterilizăm borcanele (3 borcane de câte 1 L) timp de 30 de minute.
Închidem borcanele ermetic, le întoarcem cu susul în jos, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească complet.
Ardeii merg de minune alături de orice fel de mâncare, în calitate de salată. Putem depozita borcanele în cămară însă se păstrează bine chiar și la temperatura camerei.
Savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post