Rețetă tradițională, pentru iarnă – Zacuscă de vinete – Aveți nevoie de 6 kg de vinete, 3 kg roșii, 3 kg ardei kapia și…
Ingrediente necesare:
- 2-3 morcovi
- 2-3 frunze de dafin
- 2-3 căței de usturoi (sau după gust)
- 3 kg ceapă
- 3 kg ardei kapia roșii (sau ardei gras roșu, gogoșari)
- 3 kg roșii (bine coapte)
- 6 kg vinete
- 500 ml ulei
- Sare, piper, ardei iute (după gust)
Mod de preparare:
- Coacem vinetele pe foc mare, le curățăm și le lăsăm la scurs într-o sită (de seara până dimineața sau măcar pentru 3 ore).
- Spălăm și curățăm ardeii, îi tăiem fâșii și îi trecem prin mașina de tocat. Procedăm la fel și cu ceapa.
- Punem ceapa pe foc împreună cu uleiul și amestecăm des. Adăugăm morcovul tocat și ardeiul și amestecăm continuu, să nu se ardă.
- Când lichidul scade, adăugăm câte un pic de apă fierbinte ca să înăbușim legumele. Când sunt bine pătrunse, adăugăm roșiile date prin mașina de suc și lăsăm la fiert până sosul scade, amestecând continuu.
- Adăugăm vinetele tocate, dafinul, 1 lingură de sare, piper și ardei iute. Amestecăm foarte des și fierbem zacusca pe foc mic, până scade și nu mai este lichid deasupra.
- Spre final adăugăm și usturoiul pisat și lăsăm zacusca să se răcească (chiar și până a doua zi).
- Transferăm zacusca în borcane pe care le închidem cu capace și le punem la bain-marie. Din momentul în care apa dă în clocot, sterilizăm borcanele timp de 1 oră.
- Oprim focul și lăsăm borcanele să se răcească lent în apa în care au fiert, până a doua zi.
Savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post