Ingrediente necesare:
- 250 ml oțet
- 500 g morcov
- 500 ml ulei
- 1,5 kg ceapă
- 2 kg roșii (bine coapte, cărnoase)
- 2 kg ardei roșii kapia (cărnoși)
- 3 kg pește (fără cap, fără coadă)
- 1 linguriță zahăr
- Frunze de dafin, ardei iute, usturoi, sare, piper
Mod de preparare:
- Punem la fiert peștele (curățat, fără cap și tăiat bucăți), în apă cu sare și oțet (cât să acopere peștele și nu mai mult).
- Fierbem până carnea se desprinde de pe os, îndepărtând spuma care se formează. Lăsăm la răcit, după care curățăm carnea de pe oase.
- Putem da peștele prin mașina de tocat sau putem rupe în bucățele, după plac.
- Separat, pregătim zacusca: înăbușin ceapa tocată mărunt împreună cu morcovul dat pe răzătoarea mare, în ulei și apă.
- Când se înmoaie, adăugăm ardeii copți, amestecăm și lăsăm să dea câteva clocote. Adăugăm roșiile făcute suc și fierbem până sosul se leagă.
- Adăugăm peștele, dafinul, ardei iute sare, piper, usturoiul și 1 lingură de zahăr. Amestecăm, lăsăm la fiert și adăugăm și din zeama rămasă de la fierberea peștelui, după gust.
- Lăsăm zacusca la răcit, scoatem dafinul. Transferăm zacusca în borcane sterilizate și le închidem cu capace sterilizate.
- Punem borcanele umplute la bain-marie și, din momentul în care apa dă în clocot, le sterilizăm timp de 1 oră.
- După sterilizare, scoatem borcanele din apă, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent și complet, timp de 2-3 zile.
Savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post