Ingrediente necesare:
- 3 kg vișine (cântărite după curățare)
- 3 kg zahăr
- Zeama de la 2 lămâi mari
Mod de preparare:
- Spălăm vișinele foarte bine în apă rece și le zvântăm. Le curățăm de sâmburi și le cântărim.
- Punem vișinele pregătite într-o cratiță încăpătoare, largă și puțin înaltă. Adăugăm zahărul, scuturăm cratița (nu amestecăm) și o acoperim cu folie alimentară. Lăsăm vișinele în zahăr, în cămară, timp de 24 de ore.
- A doua zi, fructele deja vor pluti în siropul format. Adăugăm zeama de lămâie, amestecăm ușor și punem cratița pe foc mare. Aducem dulceața la fierbere, și din momentul în care dă în clocot, așteptăm 2 minute după care scoatem fructele cu o spumieră.
- Le transferăm într-un bol și le lăsăm deoparte.
- Continuăm să fierbem siropul pe foc mare, îndepărtând spuma care se formează. Fierbem siropul până ajunge la 106 grade C.
- În cazul în care nu avem un termomentru special, putem verifica dacă este gata siropul în următorul fel: punem câteva picături de sirop pe o farfurie rece (ținută la congelator) și dacă siropul își păstrează forma ca niște perle mici, înseamnă că este gata.
- Tragem siropul de pe foc și turnăm aproximativ jumătate din sirop în sticle sterilizate, așezate pe o tavă de metal. Închidem imediat sticlele cu capace și le lăsăm să se răcească complet.
- Punem vișinele înapoi în siropul rămas în cratiță. Punem pe foc și aducem la fierbere, până ajunge la 106 de grade C (durează în jur de 12 minute).
- În timpul fierberii, ștergem marginile cratiței cu un burete umed. După ce dulceața atinge 106 de grade, chiar dacă pare încă lichidă, ea este gata.
- Pentru a verifica dacă dulceața este gata, scoatem un pic din ea într-un castron și o dăm la congelator. După ce se răcește, dacă consistența este pe gustul nostru, înseamnă că putem opri focul iar dacă este prea lichidă, mai fierbem un pic dulceața.
- Transferăm dulceața în borcane spălate și sterilizate, așezate pe o tavă de metal. Le închidem ermetic cu capace sterilizate și le lăsăm să se răcească.
- După ce se răcesc complet, depozităm atât dulceața cât și siropul în cămară. Siropul îl diluăm cu apă, în proporție de 1:5, înainte de consum.
Savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post