Ingrediente necesare:
- Castraveți
- Gogonele
- Conopidă
- Varză
- Sfeclă roșie
- Pepene verde
- Țelină
- Ceapă, usturoi, ardei iute
- Rădăcină de hrean
- Bețe de mărar uscat
- Buchete de cimbru uscat
- Morcovi
- Frunze de dafin și de vișin
- Frunze de țelină (cu tot cu tulpină)
- Piper boabe, boabe de muștar și ienibahar
- Sare neiodată (pentru murături)
Notă: legumele le alegem după gust, în proporțiile și în cantitatea dorită, la fel și aromele. Hreanul și ardeiul iute sunt esențiale pentru că mențin murăturile tari.
Mod de preparare:
- În funcție de cantiate, putem folosi borcane sau un butoiaș. Spălăm bine recipientele, opărim butoiașul și sterilizăm borcanele.
- Spălăm bine legumele și le scurgem de apă. Tăiem ceapa solzișori, tăiem hreanul în bastonașe lungi și țelina în felii groase de 1 cm.
- Pe fundul fiecărui borcan punem câteva tije de țelină (cu tot cu frunze), un strat de legume, câteva rămurele de cimbru și bețe de mărar, câțiva căței de usturoi, câteva felii de ceapă, 2-3 feliuțe de țelină, 2-3 ardei iuți întregi și câteva bețe de hrean.
- Aranjăm legumele până umplem borcanele, în straturi alternative. Umplem borcanele cu apă după care scurgem apa într-o oală.
- La fiecare litru de apă punem 1 lingură cu vârf de sare, piper boabe și frunze de dafin. Lăsăm să dea în clocot și amestecăm ca sarea să se dizolve complet.
- Oprim focul și lăsăm saramura să se răcorească până devine doar călduță. O turnăm peste legumele din borcane și așezăm deasupra bețe de mărar ca legumele să nu se ridice deasupra lichidului.
- Punem capacele și dăm borcanele la cămară. În primele 7 zile, agităm borcanele zilnic.
Savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post