Ingrediente necesare pentru blat:
- 100 g făină
- 4 linguri mac măcinat
- 50 g unt topit
- 5 linguri zahăr
- 4 albușuri de ou
- 1 plic zahăr vanilat
- un praf de sare
Ingrediente necesare pentru crema de lămâie:
- 400 ml frișcă lichidă
- 100 g zahăr
- 3 linguri amidon
- 350 ml lapte
- 60 ml suc de lămâie
- 10 g gelatină
- 2 ouă
Ingrediente necesare pentru decor:
- 150 g ciocolată neagră
- 500 ml frișcă lichidă
Mod de preparare:
Începem prin a prepara blatul: mixăm albușurile împreună cu un praf de sare până obținem o spumă, apoi punem 5 linguri de zahăr, un plic de zahăr vanilat și continuăm să mixăm până se topește de tot zahărul și până obținem o spumă tare.
Adăugăm apoi macul măcinat, cernem și făina, turnăm untul topit și răcit și amestecăm bine, până la omogenizare, cu a spatulă de silicon.
Tapetăm o tavă cu hârtie de copt, turnăm uniform compoziția în tavă, apoi o dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 15-20 minute sau până blatul devine auriu. Scoatem blatul din cuptor și îl lăsăm să se răcească în tavă.
Între timp, pregătim crema de lămâie: mixăm ouăle la viteza mare până își dublează volumul, apoi adăugăm amidonul amestecat anterior cu zahărul și continuăm să amestecăm până obținem o textură fără cocoloașe.
Punem laptele pe foc și când începe să fiarbă luăm de pe foc și turnăm încep peste compoziția de ouă, amestecând continuu. Turnăm amestecul într-o oală, punem oala pe foc mic și, amestecând continuu, așteptăm să se îngroașe crema. În acest moment, luăm oala cu crema de pe foc, acoperim cu folie alimentară și lăsăm crema deoparte până se răcește de tot.
Dizolvăm gelatina în sucul rece, lăsăm deoparte 1 minut, apoi turnăm peste crema rece, mixând timp de 2 minute. Punem crema la frigider.
Batem frișca spumă tare, apoi o amestecăm cu crema din frigider timp de 1-2 minute, până obținem o textură aerată și fină.
Întindem uniform mousse-ul de lămâie peste blatul răcit din tavă, apoi întindem un strat uniform de frișcă bătută spumă tare.
Decorăm cu fulgi de ciocolată și dăm prăjitura la rece pentru cel puțin 3 ore.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!