Slănina conservată după această rețetă dispare foarte repede de pe farfurii – Slănină la borcan, în saramură
Ingrediente necesare:
- 4 kg slănină – noi am folosit piept de porc
- 2 L apă
- 400 g sare neiodată
Ingrediente necesare pentru fiecare borcan de 1 L:
- 2-3 căței usturoi
- 1 foaie dafin
- 2-3 boabe ienibahar
- 5-6 boabe piper negru
Din aceste ingrediente am obținut 6 borcane de câte 1 L
Mod de preparare:
Pentru saramură, turnăm apa într-o cratiță și dizolvăm sarea în ea. Aducem lichidul până la punctul de fierbere.
Spălăm și uscăm slănina, o tăiem în bucăți potrivite pentru a fi introduse în borcane. Punem bucățile de slănină în borcanele bine spălate. Adăugăm usturoi, dafin, piper și ienibahar.
Turnăm saramura fierbinte în borcane după care acoperim borcanele cu capace sterilizate, fără să le închidem ermetic. Le transferăm într-o oală la baza căreia am pus prosoape curate. Turnăm apă caldă în oală, cât să ajungă până la 3/ 4 din înălțimea borcanelor. După ce apa din oală dă în clocot, sterilizăm timp de 2 ore, sub capac și la foc mic.
Ulterior, scoatem borcanele din apă, pe rând, și le închidem ermetic imediat. Le întoarcem cu susul în jos și le lăsăm să se răcească până ajung la temperatura camerei. După ce s-au răcit, le dăm la frigider până saramura se va închega complet după care le putem depozita în cămară sau pivniță.
Înainte de a deschide un borcan, îl dăm la frigider: slănina rece este mai gustoasă.
Savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post