Rețeta simplă și rapidă pe care o folosesc an de an – Zacuscă gustoasă de Ciuperci
Ingrediente necesare:
- 1,5 kg ciuperci fierte
- 500 g ceapă
- 300 g morcovi
- 1 kg roșii
- 3-4 căței usturoi
- 100-200 ml ulei
- Jumătate linguriță piper negru
- 2 linguri oțet 9%
- 1 lingură cu vârf sare
Mod de preparare:
Spălăm bine ciupercile și le fierbem în apă cu sare (1 lingură), la foc mediu, timp de 30 de minute după ce dau în clocot. Îndepărtăm spuma care se formează la suprafața apei.
Le scurgem de lichid dar nu le clătim!
Turnăm uleiul în ceaun, adăugăm ceapa tocată în bucăți medii și o prăjim până devine translucidă. Adăugăm acum și morcovul dat pe răzătoarea mare, amestecăm și înăbușim legumele timp de câteva minute. Le luăm de pe foc, adăugăm piureul de roșii (trecem roșiile prin mașina de tocat carne), amestecăm și înăbușim pentru încă 5-7 minute.
Între timp, trecem și ciupercile fierte prin mașina de tocat carne.
Transferăm legumele în ceaunul cu sosul de roșii. Adăugăm sare, piper și amestecăm bine. Acoperim cu capac și înăbușim tocana, la foc mic, timp de 1 oră aproximativ. Amestecăm din când în când.
Cu un sfert de oră înainta ca zacusca să fie gata, adăugăm și bucățelele mici de usturoi. Amestecăm.
La final încorporăm și oțetul și mai fierbem zacusca timp de 1 minut.
Repartizăm zacusca fierbinte în borcane sterilizare. Le închidem ermetic cu capace sterilizate, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească complet.
Din cantitățile de mai sus am obținut 5 borcane de 0,5 L. Le depozităm la loc răcoros.
Savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post